top of page

En begynderguide til et bæredygtigt landbrug

Opdateret: 14. feb. 2024

Industrialiseret, konventionelt landbrug har været en pålidelig og effektiv måde at producere masser af mad på til en relativt lav pris - en pris som er holdt nede via landbrugsstøtten, subsidier og ordninger.


Det er dog ikke længere den gode handel, som man mente det var engang. Ubæredygtigt landbrug kan forurene vand, luft og jord; er en betydelig kilde til drivhusgasser og ødelægger verdens dyreliv. Alt i alt koster det omkring 3 billioner dollars hvert år.


Oven i det hele er nogle landbrugsmetoder blevet forbundet med fremkomsten af zoonotiske sygdomme, såsom COVID-19.




Hvordan kan man gøre landbruget mere bæredygtigt, og hvad vil det betyde for økonomien, miljøet og menneskers sundhed? Det er det, som dette indlæg handler om.



Dette indlæg er frit oversat fra en artikel hos FN's Miljøagentur,
som du kan finde på engelsk lige her.


Hvad er bæredygtigt landbrug egentlig?

Det er landbrug, der opfylder behovene hos eksisterende og fremtidige generationer, samtidig med at det sikrer rentabilitet, miljømæssig sundhed og social og økonomisk lighed. Et bæredygtigt landbrug favoriserer teknikker, der efterligner naturen - for at bevare jordens frugtbarhed, forhindre vandforurening og beskytte biodiversiteten. Det er også en måde at understøtte opnåelsen af de globale verdensmål, som fx Zero Hunger. (dansk her).



Gør bæredygtigt landbrug virkelig en forskel for miljøet?

Ja. Det bruger op til 56 procent mindre energi pr. produceret afgrødeenhed, skaber 64 procent færre drivhusgasemissioner pr. hektar og understøtter større niveauer af biodiversitet end konventionelt landbrug. (Økologi vs. konventionel).



Hvorfor kan bæredygtigt produceret mad være dyrere?

Det kan være dyrere, fordi det er mere arbejdskrævende. Det er ofte certificeret på en måde, der kræver, at det er adskilt fra konventionelle fødevarer under forarbejdning og transport. Omkostningerne forbundet med markedsføring og distribution af relativt små produktmængder er ofte forholdsvis høje. Og nogle gange er udbuddet af visse bæredygtigt producerede fødevarer begrænset.


Dog viser undersøgelser, at plantebaserede proteiner, som bælgfrugter, som hovedregel er billigere end kød. Derfor er der faktisk store besparelser at hente ved at spise mere bæredygtigt.



Hvorfor er nogle fødevarer så meget mere overkommelige – selv når de kræver forarbejdning og emballering?

Den store brug af kemikalier, medicin og genetisk modifikation gør, at nogle fødevarer kan produceres billigt og i pålideligt store mængder, så detailprisen kan være lavere. Men det er vildledende, fordi det ikke afspejler omkostningerne ved miljøskader eller prisen på sundhedsydelser, der kræves for at behandle kostrelaterede sygdomme. Ultra-forarbejdede fødevarer er ofte høje i energi og lavt i næringsstoffer og kan bidrage til udviklingen af hjertekarsygdomme, slagtilfælde, diabetes og nogle former for kræft.



Skal vi alle være veganere?

Ikke nødvendigvis for at skabe et bæredygtigt landbrug. Men de fleste af os burde spise langt mindre animalsk protein, hvis vi ønsker en bæredygtig planet og tryg fremtid. Især i de vestlige lande. Husdyrproduktion er en væsentlig årsag til klimaændringer, den største årsag til biodiversitetskrisen, og i de fleste dele af verden indtager mennesker allerede mere animalsk mad, end det er sundt. I Danmark alene kan vi spare op til 14,9 mia. årligt i vores sundhedssystem, hvis vi alle byttede kødet ud med bælgfrugter.


Oveni er landbruget forbundet med dyrs ufattelige lidelser og produktionssygdomme ligesom pels og dyreforsøg. Fx er en mere klimavenlig kylling lig med værre produktionsforhold.



"When resources are degraded, we start competing for them. [...] So one way to promote peace is to promote sustainable management and equitable distribution of resources."


Er bæredygtigt landbrug muligt i udviklingslande?

Ja. Fordi bæredygtigt producerede fødevarer typisk er mere arbejdskrævende end konventionelt fremstillede fødevarer, har det potentiale til at skabe 30 procent flere jobs. Og fordi det kan kræve højere priser, kan det også generere flere penge til landmændene.



At have hænderne i en sund jord er også gavnligt for vores krop og sind.


Er det muligt at lave bæredygtigt produceret mad, der er overkommelig for alle?

Ja. Efterhånden som efterspørgslen efter visse fødevarer stiger, vil omkostningerne forbundet med produktion, forarbejdning, distribution og markedsføring falde, hvilket burde gøre dem billigere for forbrugerne. Politikere har også en stor rolle at spille ved at lette markedsadgangen og udjævne de finansielle og lovgivningsmæssige spilleregler.


Sidste år kunne man læse, at offentlig støtte til reklamer for kød er fire gange større end støtten til plantemad. Det er fx disse, som strider i mod et bæredygtigt forbrug og en bæredygtig produktion med næringsrig mad direkte til mennesker.


Og - teknikkerne til et effektivt, bæredygtigt og naturvenligt landbrug findes allerede.



Hvis det er så vigtigt, hvorfor er bæredygtigt landbrug så ikke blevet vedtaget som en global standard?

Der mangler forståelse for, hvordan landbrug, miljø og menneskers sundhed hænger sammen. Politikere betragter typisk ikke naturen som en form for kapital, så lovgivningen er ikke designet til at forhindre forurening og andre former for miljøforringelse. Og forbrugerne er måske ikke klar over, hvordan deres kostvalg påvirker miljøet eller endda deres eget helbred. I mangel af hverken juridiske forpligtelser eller forbrugernes efterspørgsel er der ringe incitament for producenterne til at ændre deres tilgang.



Hvordan kan jeg spise mere bæredygtigt?

Spis en mere varieret kost og lav flere måltider derhjemme. Spis plantebaseret mad; nyd bælgfrugter, ærter, bønner og kikærter som proteinkilder. Spis flere lokale, sæsonbestemte fødevarer. Køb bæredygtigt producerede fødevarer og lær mere om landbrugspraksis og mærkning.

Undgå overdreven emballage, som måske ender på en losseplads. Spild ikke mad: Fjernelse af madspild kan reducere de globale kulstofemissioner med 8-10 procent - det meste madspild sker dog i produktionen og i supermarkederne. Dyrk din egen have, selvom det er en lille en i dit køkken. Støt organisationer, politikker og projekter, der fremmer bæredygtige fødevaresystemer. Og diskuter vigtigheden af sunde og bæredygtige fødevarer med producenter, leverandører, politikere, venner og familie.



Comments


bottom of page