
Den ultimative samling af svar med tilhørende kilder
Jeg har lavet en lille bog med alle de vinkler og spørgsmål, som oftest kommer op i debatten om dyr og landbrug.
Uanset hvilken side af debatten, du er på, så finder jeg det vigtigt, at vi kan være nysgerrige på hinandens vinkler - og kilder. Ligesom det er vigtigt at skelne mellem fakta, holdninger og etik.
Samlingen har alle tre dele, og det er vigtigt at sige, at det med landbrug og dyr er et kæmpe emne. Det kræver en indsats og lidt tid, hvis man aldrig rigtig har stillet spørgsmål om det før og søgt de reelle svar.
Vi er blevet bombarderet med myter og floskler i mange år. Det er blandt andet dem bogen adresserer.
Wikipedia - Intensive animal farming
ANIMA - Læs om, hvad de forskellige dyr gennemgår
Smertefulde knoglebrud - Store æg presser høns
Dyrlægen fortæller - Forråelse i landbruget og produktionssygdomme
Dyrlægen fortæller - Dyrlæge skriver om søernes liv i dansk landbrug
Åbent brev - 70 dyrlæger imod fabrikslandbruget
Dyrevelfærd og antibiotika - Vidste du om landbrugets antibiotika
Køerne - Der er meget, der venter en lille kalv i Danmark
Faktaindlæg i Information - Næsten hver sjette so...
Problemet med Friland og øko - Men hvis de bare har det godt
.
Her kan du læse mere om de ting, som både gør sig gældende i økologi, Friland og konventionel, hvilket også inkluderer statens dyrevelfærdsmærke.
Ofte taler man om pladskrav, haleklip og lignende, men selve dyrenes kroppe og det antal, som de produceres i, er skyld i en lang række af produktionssygdomme og andre gener for dyrene - og deres mulighed for naturlig udfoldelse.
GRISE:
https://www.lisel.dk/post/grise-gennemgang-og-fakta
KVÆG:
https://www.lisel.dk/post/k%C3%B8er-undg%C3%A5-velf%C3%A6rdsf%C3%A6lden
FJERKRÆ:
https://www.lisel.dk/post/h%C3%B8ns-og-kyllinger-undg%C3%A5-velf%C3%A6rdsf%C3%A6lden
Disse kan løbende blive opdateret.
.
Der er langt mere evidens derude, end jeg kan samle her. Det her er dog en god oversigt.
Wikipedia - Animal consciousness
Animal Sentience - An Interdisciplinary Journal on Animal Feeling
Gennemgang af forskning - Kultur, sprog og følelser i dyreriget
Oversat artikel fra forsker - Også dyr udviser empati og medfølelse
The New York Declaration on Animal Consciousness - Klik her
Reptiler - MDPI
Insekter - Scientific American
Insekterne - Selv insekter kan være bevidste og følende
New York Times - Dogs Are People, Too
Psychology Today - Pigs Are Intelligent, Emotional, and Cognitively Complex
Psychology Today - Cows: Science Shows They're Bright and Emotional Individuals
FJERKRÆ
Psychology Today - The World According to Intelligent and Emotional Chickens
De kloge høns - Da hønen 007 blev ved at snyde forskerne
Psychology Today - Slaughtering Sentience: There's No Reason to Eat Turkeys
FISK:
Hvor mange fisk: https://ourworldindata.org/how-many-animals-get-slaughtered-every-day#appendix-what-about-fish
Further evidence for the capacity of mirror self-recognition in fish - PLOS Biology
Forskning om krabber - Krabber føler smerte
Stressede sild - Forskningsartikel i Nature og gennemgang på dansk: https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/artikler/stressede-sild-saetter-fokus-paa-fangstprocessen
Gennemgang af forskning om fisk - Fisk kan mere, end vi tror
Smithsonian - It’s Official: Fish Feel Pain
Science News - Study: Farm-raised salmon suffer from depression
.
FN - Primær årsag til biodiversitetskrisen Our World in Data - Environmental impacts of food production Tal om landbruget - Sådan Ligger Landet 2022 Our World in Data - Land Use and Diets Klima-gennemgang - Klima og betydningen af en kødrig diæt Feeding climate and biodiversity goals with novel plant-based meat and milk alternatives - Nature.com
Vegans, vegetarians, fish-eaters and meat-eaters in the UK show discrepant environmental impacts - Nature.com
Food system impacts on biodiversity loss - Chatham House
Planet Based Diets - Panda.org
Options for reforming agricultural subsidies from health, climate, and economic perspectives - Nature.com
Reducing food's environmental impacts through producers and consumers - PubMed.gov
De Plantetære Grænser - Science.org
Den ekstreme produktion af dyr påvirker 12 af de 17 verdensmål - Nature.org
Biodiversitetskrisen - Living Planet rapport
Plant-Based Dietary Patterns for Human and Planetary Health - PMC.gov
Biodiversitets-gennemgang - Plantekost og den sjette masseudryddelse
The Guardian - Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth The Guardian - What is the true cost of eating meat? The UN Food and Agricultural Organization - This huge collection of data The Guardian - Millions of sea turtles dying in fishing gear, report warns The Guardian - Dumped fishing gear is biggest plastic polluter in ocean, finds report
.
BBC - Confessions of a slaughterhouse worker Anstændige jobs - Medarbejderne i produktionen af dyr Viden om - Epidemier og fremtidens fødevaresystem Oxford Study - Sustainable eating is cheaper and healthier
.
Københavns Universitet - Danmark kan spare milliarder i sundhedsvæsenet Første Verdenskrig - Dødeligheden faldt i Danmark Verdens største forening for diætister - Vegetariske kostformer WHO - Healthy Diet Harvard Health - The right plant-based diet for you American Heart Association - Vegetarian, Vegan and Meals Without Meat Nutrition Facts - Uprooting the Leading Causes of Death Journal of American Heart Association - Implementing diet as a primary modality in the prevention and treatment of chronic disease
Er komælk helt uproblematisk? - læs her.
.
The Oxford Handbook of Compassion Science - klik her
The Science of Compassion - klik her
The Science of Compassion: A Research Brief - klik her
IPBES, Transformative Change - Klik her
Meeting The Climate Crisis Inside Out - Klik her
Self-compassion: From Neuroscience to Clinical Setting - PubMed
The Neuroscience Of Empathy— And Why Compassion Is Better - Forbes
The Neuroscience of Compassion and Empathy - Science Direct
Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet - klik her
Længere gennemgang er i min bog 'Data, dyr og dagliljer', som kan købes her.
.
Min egen bog 'Data, dyr og dagliljer', som omhandler vores forbindelse til dyr og natur, hvordan det påvirker os og masser af empiri i forhold til natur, ernæring, dyrenes bevidsthed, medfølelse, tarmbakterier, landbrug og meget mere.
Etik Hvorfor vi elsker hunde, spiser grise og går klædt i køer - Melanie Joy Om at spise dyr - Jonathan Safran Foer Til forsvar for dyrene - Matthieu Ricard Kogebøger Vegansk Velvære + andre gode - Mia Sommer Veganske Livretter og Vegansk Julemad - Thomas Erex Vegansk - Johanne Mosgaard Vegansk til højtider og fest - Ditte Gad Olsen Grønt Smørrebrød - Kirsten Skaarup - og mange andre gode! Godt at vide om ernæring Den Plantebaserede Kost - Klinisk diætist Maria Felding & læge Tobias Schmidt Hansen How Not to Die by Michael Greger M.D.
.
Der findes en nærmest utællelig mængde produktionssygdomme, som dyrenes i produktioner lider af.
Lige fra rådne fostre til klovbetændelser, dårlige led og smerter, gaspustere, liggesår, lungesygdomme, dårligt immunforsvar, diarre og meget, meget mere.
Det er ikke naturlige sygdomme, selvom det er en naturlig reaktion i et system, som ikke tilgodeser dyrene.
Årsagerne til sygdommene:
➡️ Avl, som ændrer på kroppene. Det kan være større og hurtigere vækst.
➡️ Stort antal af dyr på for lidt plads.
➡️ Ingen reel mulighed for løb, leg, udforskning og frisk luft gennem hele livet.
73 procent af verdens antibiotika bruges på dyr i produktion (1). I Danmark er tallet cirka 66 procent. I alt blev der i 2023 brugt 86,7 tons aktivt antibiotikastof på dyrene. 84 procent af det blev brugt på grise(2).
Cirka 70 procent af alle nye og genopståede patogener er zoonotiske (springer fra dyr til mennesker)(3). Disse sygdomme handler også om, hvordan vi avler dem, holder dem, og tager deres naturlige levesteder fra dem.
Hvis dyr har godt - har god velfærd, så bliver de ikke så syge. Sygdom kan ikke undgås i så intensiv og hård en produktion, hvor vi insisterer på at avle dem til mere og mere ydelse.
Ifølge en UNEP-rapport kaldet ‘Preventing the next Pandemic’, og flere andre rapporter, så er det stigende efterspørgsel efter animalsk protein, ikke-bæredygtig intensivering af landbruget og klimaændringer, der er blandt de faktorer, der påvirker fremkomsten af zoonotiske sygdomme.
(4,5)
Citat fra rapporten:
“Hyppigheden af patogene mikroorganismer, der hopper fra dyr til mennesker er stigende på grund af uholdbare menneskelige aktiviteter. Pandemier som fx COVID-19 udbrud er et forudsigeligt og forudsagt resultat af, hvordan folk køber og dyrker mad, handler og forbruger dyr og ændrer miljøer.”
Hvis vi vil undgå at blive sendt tilbage til middelalderen i forhold til sygdomme, som kunne være helbredt ved antibiotika, og hvis vi vil undgå viruspandemier, som er langt mere dødelige end COVID-19, som fx fugleinfluenza, så er vi nødt til at lukke, i hvert fald, hele den konventionelle produktion af dyr.
Kilder:
1
https://journals.plos.org/globalpublichealth/article?id=10.1371/journal.pgph.0001305
2
https://www.danmap.org/reports/2023
3
https://news.un.org/en/story/2021/02/1084982
4
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352771424000740
5
.