top of page

Rapport om forbindelsen mellem indre og ydre klimakrise

Opdateret: 15. aug. 2024

Sidste år udkom en rapport fra Lund University Centre For Sustainability Studies (LUCSUS), som omhandler et forsømt emne i forbindelse med klimakrisen. Rapporten, 'Reconnection: Meeting the Climate Crisis Inside Out,' som blandt andet er skrevet af anerkendt professor Christine Wamsler, fremhæver ny forskning, der forbinder bæredygtighed med indre forandring, og udforsker forholdet mellem 'indre' og 'ydre' arbejde med at håndtere klimakrisen.

medfølelse, politik, compassion, mindfulness, meditation, klima, bæredygtighed, biodiversitet, natur, klimakrise, global opvarmning,

Den globale opvarmning er en fysisk realitet, der kræver politiske og praktiske løsninger på flere samfundsniveauer. Men der er en indre dimension til denne krise, der helt overses af både politikere og medier.



"...mangel på bevidst forbindelse med os selv, med andre og med den verden, vi deler."


Rapporten argumenterer for, at årsagen til klimakrisen kan hentes i det faktum, at vi ikke er forbundet med os selv, vores omgivelser og naturen. Vi mærker dermed ikke den direkte konsekvens af vores handlinger på både os selv, hinanden og naturen.



Samarbejdet bag rapporten

Mindfulness Initiative arbejder med politikere over hele verden for at fremme mindfulness og medfølelse i offentlig politik. Det er dem, der står bag rapporten i et forskningssamarbejde mellem det anerkendte Lund University Center for Sustainability Studies. Den indeholder 25 dybdegående interviews med politiske beslutningstagere, og en konsultation med førende eksperter, der arbejder på forbindelsen mellem 'indre' og 'ydre' aspekter af klimakrisen. Den trækker på den evidensbase, der forbinder indre forandring til bæredygtighed, og indeholder bredere akademisk litteratur om den prosociale virkning af træning i mindfulness og medfølelse.


Jane Chun, som har en Ph.D fra Oxford Universitet og en baggrund i FN med Conscious Food Systems Alliance (CoFSA), siger om rapporten:



"Rapporten er ekstremt aktuel og vigtig. Selvom nogle tiltag til at afbøde den globale opvarmning har været nyttige, gør vi stadig ikke fremskridt i den hastighed, vi skal. Vi er nødt til seriøst at overveje, hvordan vores verdenssyn og tankegang fører til beslutninger, der skader planeten og i sidste ende os selv. Denne rapport er et vigtigt bidrag til den samtale.


Jane Chun fremhæver den magtfulde rolle af medfølelse som skitseret i rapporten:



"Det er nøglen til at flytte os ud over retorikken om, hvad vi skal gøre (red. for at bekæmpe den globale opvarmning) for at komme til den grundlæggende årsag: at vi ser os selv som adskilt fra naturen."


Rapportens resumé, oversat:


Klimaændringer er en fysisk realitet, der kræver politiske og praktiske løsninger nu. Men dens indre dimension, der helt overses af mainstream-tilgange, er en relationskrise. I øjeblikket er verden ikke i stand til at implementere løsninger af den hastighed, skala og dybde, der kræves for meningsfuldt at håndtere klimaændringerne inden for den tidsramme vi har af muligheder. Denne alvorlige mangel har rod i den samme patologi, der driver krisen: mangel på bevidst forbindelse med os selv, med andre og med den verden, som vi deler.


Mens konsekvenserne af vores handlinger skaber kaos i et sammenkoblet og stadig mere skrøbeligt økosystem, fortsætter vi med at tænke og opføre os, som om vi er uafhængige og i konkurrence med andre for at opfylde vores behov.


Den samme fælles tanke om adskilthed, der driver social fremmedgørelse, overudnyttelse og overforbrug gennem hele samfundet, er også den, der hæmmer vores handlinger i forbindelse med bæredygtighed. I mellemtiden driver klimakrisens mentale helbredsvirkninger uholdbar adfærd, og hindrer positiv handling, hvilket bidrager til en ond cirkel mellem vores sind og klima.


I samråd med en voksende gruppe af førende bæredygtighedseksperter og med Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) rapporteringer i 2021/22, opfordrer denne rapport indtrængende til politisk opmærksomhed på den forsømte indre dimension af klimakrisen - til at adressere både dens grundlæggende årsager og lovende punkter for forandring.


Den undersøger relevansen af mindfulness- og medfølelsespraksis for at genoprette den forbindelse, der er grundlæggende for individuel og kollektiv sundhed til enhver tid - og at de er betydningsfulde i politiske tilgange til vores nuværende globale kriser.


Mindfulness - en bevidsthedstilstand med særlige kvaliteter og medfølelse - et vigtigt psykologisk motivationssystem er medfødte menneskelige kapaciteter, som alle kan lære, og er grundlaget for en sund forbindelse med os selv, med andre og med naturen. Disse relationer danner grundlaget for vores adfærd over for verden, og understøtter vores agentur til at skabe meningsfuld forandring. Både mindfulness og medfølelse kan dyrkes gennem evidensbaseret praksis, og øget tilgængelighed af uddannelse blandt beslutningstagere og bredere befolkninger er en muliggørende faktor i mere integrerende og transformerende handlinger for et bæredygtigt samfund.


De fremlagte indsigter og konklusioner har klare implikationer for udformning af politik, og anbefalinger følger i slutningen af dokumentet.

Comments


bottom of page