En af de største udfordringer, når man gerne vil spise mere sundt og plantebaseret, det er, hvad man dog skal stille op med pålægget på brødet. Det næsten eneste andet pålæg vi kender, som ikke er kød, fiskerogn eller æg, er kartoffelmadder eller pålægschokolade, og det bliver altså lidt kedeligt i længden.
Derfor vil jeg med dette indlæg samle en masse gode ideer til pålæg og linke til de opskrifter, som jeg er allermest glad for, og som er godkendt af mine børn, der har haft dem alle med i deres madpakker.
Vi starter dog lige med alle dem, som ikke kræver opskrifter, men som nemt lige kan smækkes på brødet, når man er i køkkenet.
Billeder herunder er fra forskellige instagramskontoer, hvor man kan finde inspiration. Søg evt. på #veganskpålæg og få endnu mere inspiration i de mange billeder af lækkert mad.
Tahin med syltede rødbeder. Jeg kan normalt ikke lide tahin (eller peanutbutter) på brød, da jeg synes det klæber underligt i munden. Men med syltede rødbeder, så har man ikke det problem, og smagene passer rigtig godt til hinanden.
Klassisk tomatmad med løgskiver og mayonnaise - og salt og peber.
Figenpålæg. Figen og rugbrød er altså et godt match.
Kartoffelmad, som kan piftes op med en topping.
Avokado med salt og peber.
Banan
Tofu. Gerne en med smag, som piftes op med remolade eller mayonaise og en eller anden topping.
Vi laver en topping til vores rugbrødsmadder, som altid står klar på køkkenbordet. Jeg rister solsikkekerner på en pande med olie, sojasovs og røget paprika. Det giver en lidt sprød og lækker topping, som passer til næsten alt.
Rester fra aftensmaden.
Agurkemadder med mayonnaise, salt og peber.
Postej med agurk. Vi foretrækker Spir eller Hanegal med champignon, som er købt i Netto eller en af de hjemmelavede fra Mia Sommer herunder.
I november '22 var jeg i P1 Debat og tale om jagt på opdrættede og udsatte fasaner.
Lyt til debatten ved at trykke på billedet. Jeg er på de sidste 25 minutter.
Vi er meget begejstrede for denne opskrift på en klassisk kødpølse. Vi bruger ikke hvidløg, men er ellers tro mod opskriften. Krydderierne kan skiftes ud, som man nu har lyst til, men grundopskriften er perfekt. Den tager mig cirka 15 minutter at lave, hvorefter den bare skal på køl.
Mia Sommer har mange gode opskrifter på pålæg. Vi er ret glade for de forskellige postejer, men favoritten er den med kidneybønner.
Plantepusherne har denne lækre skinkeFRIsalat, som vores unger elsker, og er super nem at lave. Den tager faktisk kun 5 minutter.
Luna Krause, som er kendt under navnet Månebarnet, har lavet en rigtig god, længere og meget gennemført guide til vegansk pålæg. Her kan du blandt andet finde forskellige pålægssalater, som denne smagfulde æggeFRIsalat.
Der er altså masser af inspiration at hente og mange muligheder at få glæde af, når man begiver sig ud i det veganske frokost- og madpakkekøkken.
God fornøjelse :)
Comments