Lægeforeningen ‘Doctors Association UK’ (DAU) har i et åbent brev opfordret den engelske regering til at trække en "vildledende" kampagne tilbage, der opfordrer folk til at spise kød og mejeriprodukter, og advarer om, at den indeholder "et højt niveau af misinformation".
Som et eksempel på nødvendig forandring nævnes den danske plantebaserede handlingsplan.
Kampagnen er rettet mod folk, som forsøger at spise mere plantebaseret, og indeholder reklamer, som forsøger at fremme både oksekød, lammekød og mejeriprodukter.
‘The Let’s Eat Balanced/This and That’, hedder kampagnen, der er skabt af ‘Agriculture and Horticulture Development Board’ (AHDB), som er betalt af landmænd og andre fødevareproducenter. AHDB hører desuden under statens afdeling for ‘Miljø, Fødevarer og Landdistrikter.
Når man ser på kampagnen, så ligner alle deres påstande til forveksling de påstande, som også høres fra kødindustrien i Danmark. Som fx, at det er fødevarer i verdensklasse, det mest bæredygtige og at kød og mejeri er en god kilde til fx protein og B12.
Der står også:
"I en verden fyldt med kosttrends og modevaner, favner vores kampagne et inkluderende perspektiv på at opnå en afbalanceret kost."
Men Doctors Association UK, som består af læger, og Plant-Based Health Professionals (PBHP) (hvoraf 23 procent er læger + diætister, sygeplejersker mv.) har advaret om, at kampagnens mål er:
"I modstrid med etablerede videnskabelige beviser."
De opfordrer derfor regeringen til at trække kampagnen tilbage. I et brev fra de to organisationer uddyber de baggrunden for deres opfordring, og beskriver de problematikker, som er forbundet med kød:
“Jeres påstande om sundhedseffekterne er uærlige.”
I brevet peger de på, at der er betydelige økonomiske fordele forbundet med en plantebaseret kost på baggrund af de sundhedsmæssige fordele, og at disse fordele ikke kun handler om, at sundhedsomkostingerne falder, men også at selve husholdningerne vil spare penge. Faktisk ville England kunne spare intet mindre end 18,8 milliarder pund om året, hvis alle borgere spiste 100 procent plantebaseret.
En lignende undersøgelse er lavet i Danmark. Heri står der, at vi kan spare 14,9 milliarder om året i det danske sundhedssystem, hvis vi alle fulgte vores officielle kostråd og byttede kødet ud med bælgfrugter.
Som brevet fra de to organisationer siger:
"Ingen anden intervention kan levere så betydelige sundhedsmæssige fordele sammen med omkostningsbesparelser og miljømæssige fordele."
Brevet er også godkendt af UK Health Alliance on Climate Change, og ni andre ernærings- og sundhedseksperter og læger.
Tilsammen repræsenterer organisationerne mere end en million sundhedsprofessionelle.
WHO har klassificeret kød fra firbenede dyr og alt forarbejdet kød som kræftfremkaldende. Især i forbindelse med tarmkræft, hvilket flere organisationer for kræft også understreger. I brevet står der:
"Udskiftning af animalsk protein med vegetabilske proteinkilder er forbundet med betydelig forbedring af sundhedsresultater, herunder reduceret risiko for for tidlig død.
Alligevel har Let's Eat Balanced-kampagnen links til suggestive 'sundhedsmæssige fordele', mens den ignorerer vejledningen om at begrænse kødindtaget, især rødt og forarbejdet kød."
Bæredygtighedspåstandene er også vildledende
I brevet understreges det også, at påstandene om bæredygtighed i kampagnen heller ikke holder. De citerer Intergovernmental Panel On Climate Change (IPCC) for at sige, at den gennemsnitlige britiske kost ikke er forenelig med et bæredygtigt globalt fødevaresystem. Det samme kan siges om det danske forbrug.
Produktionen af dyr er den største årsag til biodiversitetskrisen, og klimakrisen kan ikke håndteres uden en kraftig reduktion af kødindtaget i verden. I det hele taget så overskrider produktionen seks ud af de ni planetære grænser for en bæredygtig levevis.
"Aktivt at fremme kød til dem, der reducerer kødforbruget, strider imod folkesundhed, bæredygtighedsmål og handling."
De fortsætter med en kraftig opfordring til at stoppe kampagnen og i stedet omfavne det nødvendige skridt mod at fremme en mere plantebaseret kost.
Bruger også Danmark som eksempel
Udover at pege på, at New Yorks hospitaler serverer en plantebaseret kost som standard, så fremhæves Canadas kostråd, som også peger på nødvendigheden af en mere plantebaseret kost.
Danmark fremhæves for, at vi sidste år lancerede en handlingsplan for plantebaserede fødevarer. Det er positivt, og er en handlingsplan, som ikke kun de britiske lægeorganisationer har fået øje på, men også mange andre lande.
AHDB, som er dem, der står bag den kritiserede kampagne siger dog, at kampagnen er fuldt ud evidensbaseret i forbindelse med både de ernæringsmæssige og bæredygtige fordele ved britisk kød og mejeri.
Man kan dermed forestille sig, at det næste skridt bliver en retssag i forbindelse med greenwashing og sundhedsvildledning, da påstandende, som AHDB kommer med, ikke har hold i virkeligheden. De er kun med til at forvirre forbrugerne og måske endda skræmme dem i forbindelse med ernæring på en plantebaseret kost.
Brevet beskriver og henviser til forskning. Blandt andet i forbindelse med B12, jern, zink, sygdomme og bæredygtighed.
I denne artikel beskrives det, hvorfor B12 fra dyr ikke er at foretrække.
留言