top of page

Hvad jeg laver i køkkenet på Samsø

Opdateret: 14. aug. 2024

Jeg bliver aldrig madblogger, men det er alligevel lykkedes mig at lave en slags lille opskriftbog, som jeg her vil dele.


Baggrunden er, at jeg i mange år har været den køkkenansvarlige på nogle retreat-ophold på Samsø. Det er på et sted, der hedder Inspiratoriet, og som jeg holder mere af, end nogen ord kan beskrive.


Da jeg først startede denne aftale med arrangørerne, anede jeg egentlig ikke, om jeg kunne gøre det til en succes. Jeg er ikke specielt interesseret i mad. Jeg var interesseret i at komme med på retreat, som jeg ellers ikke ville have råd til. Heldigvis slap jeg afsted med det - folk var mætte, glade og tilfredse, og der var mad nok. Jeg tror ikke, at det ville være gået i nogen anden form for setting, men det her sted får det på en måde til at lykkedes for mig.



Jeg er SÅ dårlig til at tage billeder (og videoer) af mad, så det mangler jeg i høj grad, men jeg kan bare sige, at det SER rigtig godt ud i virkeligheden. Ofte anrettes det også med spiselige blomster fra haven, så det virkelig stråler med farver.



Jeg forbereder en menu, ankommer dagen før alle andre, og handler ind med arrangøren, sætter bælgfrugter og kerner i blød osv.


Ved hvert måltid er der så på skift to kursister på holdet, som hjælper til, så der på den måde er en form for fællesskab omkring maden. Det fungerer rigtig godt - og jeg behøver ikke stå at stege uanede mængder frikadeller, da jeg bare kan sætte andre til det :)


Menuen er altid vegansk, og vi bruger så vidt muligt planter, blomster og urter fra permakulturhaven, som er en del af stedet.


Morgenmaden består altid af havregrød, en RAW-grød, en form for franskbrød eller boller, frugt, rosiner, kanel, hakkede nødder, Naturli' smørbar og en syltetøj, som evt. er hjemmelavet. Jeg laver gerne lidt ekstra havregrød, så jeg kan smøre resterne ud på en bageplade efterfølgende. Den kommer så i ovnen, så der en lille time efter er snack-grød.


Der er altid en stor salat på buffeten og en lidt grovere råkost, når der spises frokost og aftensmad. Når jeg laver den, så skærer jeg kål og ælter det godt med lidt olie, salt og peber. Så fordøjes det på en måde nemmere, og det tilfører en god smag til råkosten, hvor der er altid er revet gulerødder som base. Det skifter, hvad der ellers er i råkosten, men det kan være fennikel, broccoli, kerner, nødder, rosiner eller andre gode sager. Folk er ofte gode til at komme med ideer til dem.


Frokost består gerne af rester fra aftenen før, og der er altid en hummus, RAW rødebedepålæg og en cremecheese. Kogte kolde kartofler, avokado, tomat og oliven. Mia Sommers kødpølse har jeg lavet nogle gange, ligesom hendes postej, og folk er vilde med 'tun'salaten fra Micadeli, men også 'skinke'salaten fra PlantePusherne.



Herunder ses den første frokost fra Juli 2024




Aftensmaden er jo altid mest spændende. Jeg vil så gerne gøre det godt og vise, at vegansk mad er mættende og lækkert. Det lykkedes heldigvis meget godt.


Jeg har flere gange lavet ratatouli eller linsegryde med ris, men det er også sjovt at lave gode mættende frikadeller med ovnkartofler, eller fx en mac n cheese med stegt tofu eller tempeh - med ekstra ost, som kan stivne til dagen efter, og bruges som pålæg. Det var ekstra sjovt at lave gulerodspølser med kartoffelsalat eller de gange, hvor jeg har lavet 'fredsfisk' med remolade.


Folk spørger altid efter opskrifter, og derfor har jeg lavet den lille samling, som jeg deler herunder.


Den sidste dag er der som regel Buddhabowl. Det er en rigtig god måde at få brugt alt indkøbet på, så der ikke går en masse mad til spilde. Jeg har fx ovnbagt søde kartofler eller kogt nogle belugalinser i boullion og krydderier. Mulighederne er uendelige, og køleskabet bliver tømt. Man kan oveni lave nogle gode dressinger med tahin og peanutbutter, som pifter det hele op.


Du kan i dokumentet herunder finde de opskrifter, jeg har brugt :)










Comments


bottom of page